Dečija stomatologija

Grana koja proučava i prati razvoj zuba kod dece i pre svega ima preventivnu svrhu naziva dečija stomatologija.
Prvu posetu stomatologu treba obaviti u prvoj godini, kada će roditelji dobiti sve neophodne informacije o pravilnoj i zdravoj ishrani i pravilnom načinu ordžavanja oralne higijene. Redovne kontrolne preglede trebalo bi praktikovati već sa dve ipo godine, oni imaju za cilj privikavanje i adaptaciju deteta.
Naglasak u radu sa decom stavljamo na prevenciju. Cela ideja o radu sa decom je postupno prilagođavanje deteta na novu situaciju. To zahteva poseban pristup svakom detetu, upoznavanje, sticanje poverenja i postupan rad.

Neposredan i drugarski pristup malim pacijentima, te sticanje poverenja govori u prilog velikog broja zadovoljnih mališana koji iznova i iznova dolaze da se provozaju na našoj stolici i usput poprave svoje zubiće.

I roditelji imaju svoju ulogu u ovom procesu. Trebalo bi da odvoje vreme za odlazak stomatologu, da poseta protekne bez žurbe i nervoze.

Ukoliko se i pored preduzete preventive karijes ipak razvije na mlečnom zubu, zabluda je da se on ne mora sanirati. Posledice dubokog karijesa su infekcije koje prouzrokuju bolove i oticanje. Kao rezultat, mlečni zubi se vade ranije nego što treba. Imajući na umu da oni čuvaju mesto stalnim zubima, prerano vađenje dovodi do pogrešnog rasporeda stalnih zuba, odnosno različitih ortodontskih nepravilnosti.

Zakažite Vašim mališanima pregled u stomatološkoj ordinaciji Nešković Dent, pokazaćemo da odlazak deteta kod zubara ne mora biti neprijatno i traumatično iskustvo.