Protetika – vrste i izbor protetskih nadoknada

Moderne protetske nadoknade podrazumevaju potpuno prirodan izgled zuba.
Nakon detaljnog stomatološkog pregleda i uvida u stanje zuba, donosi se odluka o tome koji način protetskog zbrinjavanja bio najbolji u Vašem slučaju.

Krunice tj. navlake za zube, rekonstruišu kompletan zub i funkcionalno, i estetski – ojačavaju ga, a oblikom i bojom se uklapaju u postojeći zubni niz. Primenjuju se kod znatno oštećenih zuba, devitalizovanih, ili zuba sa velikim ispunama, ili nepravilnostima. Takođe, izrađuju se kod zuba koji će biti nosači mosta.

Mostovi su jedno od rešenja kada nedostaje jedan, ili više zuba. Nosači su susedni zubi koji se moraju pripremiti tj. izbrusiti za krunice. To ih čini inferiornim rešenjem u odnosu na most nošen implantatima, pogotovo ako nedostaje tri, ili više zuba. Razlog je preopterećenje zuba nosača. Mostovi se izrađuju u završnoj fazi lečenja parodontopatije, kada služe za učvršćivanje pokretnih, labavih zuba. Takođe, mogu se i kombinovati sa protezama.

Fasete su tanke ljuspice od keramike koje se fiksiraju na spoljnu površinu zuba i izuzetno su rešenje za postizanje savršenog osmeha. Koriste se kod blažih nepravilnosti u položaju i obliku zuba, kod iskrzanih, istrošenih, ispucalih zuba, kao i kod razmaka i prebojenosti. Velika prednost faseta je što je za njih potrebno minimalno brušenje zubne gleđi. Mogu se izraditi i od kompozita – materijala za bele plombe, ali su keramičke mnogo bolje rešenje po pitanju estetike i trajnosti. Odlično se kombinuju sa bezmetalnim krunama i mostovima.

Zubna proteza

Ukoliko pacijent ostane bez svih svojih zuba, jedno od rešenja jeste izrada totalnih proteza. Njihova estetika najčešće zadovoljava sve kriterijume, ali što se udobnosti tiče, ne spadaju u najidealnija rešenja. I pored njihovih nedostataka i početnih teškoća, pacijenti se posle nekog vremena adaptiraju i prihvate ih.

Protetika, izrada i stavljanje zubnih proteza Nešković Dent

Kombinovani rad – totalna proteza i parcijalna skeletirana proteza sa frontalnim mostom

Sa estetskog aspekta gubitak zuba predstavlja veliki nedostatak, ali znatno veći problem jeste narušena funkcija žvakanja.

U našoj ordinaciji izrađuju se sve vrste protetskih nadoknada:

• Bezmetalne i metalokeramičke krunice i mostovi  

• Mobilne protetske nadoknade ( totalne i parcijalne proteze)

• Skeletirane proteze

• Krunice na implantatima

 

Implantno nošen metalo-keramički most u gornjoj i implantno nošena totalna proteza u donjoj vilici

Prateći najnovije tehnološke trendove i dostignuća, kao posebnu ponudu izdvajamo bezmetalne keramičke krunice – savršen sklad tehnike i umetnosti.

Svojim izuzetnim optičkim i estetskim karakteristikama, ove nadoknade se neprimetno uklapaju u prirodni zubni niz.

Zbog svojih prednosti kao što su vrhunska estetika nadoknade, kompjuterska preciznost izrade, odlične fizičke osobine i biokompatibilnost, bezmetalne keramičke krunice su idealno rešenje za otkrivanje skrivenih osmeha…